Αξιοθέατα

Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε, μερικά εκ των οποίων είναι και τα εξής

1)Τα τουριστικά χωριά:

Σύβοτα(12Km) Πέρδικα(24Km) Σαγιάδα(30Km) Πάργα(35Km)
Αχέροντα

 

2)Νεκρομαντείο

Κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος, και στην συμβολή του Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό ήταν η Αρχαία πόλη Εφύρα που άκμασε τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της, κτίριο του 5ου αι. π.Χ. Οι επισκέπτες συνέρρεαν από όλο τον τότε γνωστό κόσμο στο μοναδικό αυτό μαντείο, όπου μπορούσαν μετά από μία διαδικασία παραμονής και μύησης να επικοινωνήσουν με τούς νεκρούς τους. Σήμερα στα ερείπιά του διακρίνονται διάδρομοι, δωμάτια, η κεντρική υπόγεια αίθουσα, αγγεία κ.λ.π.

 

3)Ιερή Μονή Γηρομερίου

Η Ιερά Άποψη της Μονής Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, βρίσκεται στην ακριτική περιοχή του Νομού Θεσπρωτίας, οκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κτισμένη σε υψόμετρο τριακοσίων περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι.

4)Την πόλη της Κέρκυρας (12μίλλια )

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα(ή Liston), που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό,Αχείλιον αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Πλατεία Liston Αχείλλιον Ποντικονήσι
Ανάκτορα Αχείλλιον Κάστρο

5)Παξοί και Αντίπαξοι

Οι Παξοί αποτελούνται από σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων, με κυριότερα τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι αποτελούν επαρχία του νομού Κέρκυρας και σχηματίζουν το δήμο Παξών. Βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, νότια της Κέρκυρας (7 μίλια από το Κάβο Μπιάνκο). Από την Πάργα, οι Παξοί απέχουν 12 μίλια και αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή για τον επισκέπτη της Πάργας. Θα βρείτε πολλά φυσικά λιμανάκια, πεντακάθαρες παραλίες, γραφικά χωριά και οικισμούς αλλά και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς όπως σπηλιές κ.α.

6)Ζαγόρια

Είναι μια ιδιόμορφη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα 46 παραδοσιακών χωριών που κατανέμονται στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Η περιοχή είναι ένας συνδυασμός από πεύκα κι έλατα διεσπαρμένα, κρυστάλλινα νερά, γραφικά πέτρινα γιοφύρια, παλιά αρχοντικά, όμορφες εκκλησιές και πλούσια βλάστηση. Μια περιοχή με πανίδα και χλωρίδα από τις πλουσιότερες της χώρας μας, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η αρκούδα, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, το τσακάλι κ.α.

7)Δωδώνη

Οι απαρχές του Ιερού, που είναι γνωστό για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (2600-1200). Αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο και λατρευόταν σε αυτό η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία. Οι ιερείς έλεγαν τους χρησμούς ακούγοντας τους ήχους των τριπόδων που υπήρχαν γύρω από τη Φηγό, την ιερή βελανιδιά του Δία. Προς τιμήν του γινόταν τα Νάια, ονομαστοί πανελλήνιοι αγώνες. Τον 4ο αι. άρχισε να κτίζεται ο πρώτος ναός, η «Ιερά Οικία». Ωστόσο το Ιερό ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο αι. επί βασιλέως Πύρρου. Τότε κτίστηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το Θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα (περίπου 17000 θέσεων).

8)Νικόπολις

Σε απόσταση 7 χλμ. βορειοανατολικά της Πρέβεζας, σ’ένα καταπράσινο τοπίο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης. Την πόλη ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. κατά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Ο Οκταβιανός φρόντισε να κοσμηθεί η πόλη και η γύρω περιοχή με μεγαλοπρεπή δημόσια κτίρια και άλλα έργα, όπως το θέατρο, το Νυμφαίο, τα Λουτρά, το Ωδείο, το Γυμνάσιο, το Υδραγωγείο, το Μνημείο του Αυγούστου. Τα εντυπωσιακά βυζαντινά τείχη και τα ψηφιδωτά της Βασιλικής Δουμετίου και Αλκίσωνος μαρτυρούν την αίγλη της πόλης κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

 

 

 

 

9)Ζάλογγο

Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Στο χώρο αυτό το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο Οθωμανό κατακτητή. Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το επιβλητικό μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961 με πανελλήνιο έρανο.

10)Την πόλη των Ιωαννίνων(70Km)

Λίμνη Παμβώτις και το Νησάκι Σπήλαιο Περάματος Μουσείο του Βρέλλη